село Лозен, обл. Хасково
Народно читалище „Просвета-1925“

Лозен ще чества двоен чбилей в края на май тази година

Лозен ще чества двоен чбилей в края на май тази година
Лозен ще отпразнува своя 280 

годишен юбилей и 85 години от 

учредяването на 

Народно читалище "Просвета" 

в селото ни. 


   През м. май тази гоидина ще бъдат отбелязани 280 години от основаването на с. Лозен и 85 години от учредяването на Народно читалище "Просвета" в селото ни. 
    Народно читалище "Просвета" с. Лозен е основано през 1925 година. Пръв председател на читалището става Николай Димитров, а пръв секретар - Иван Ангелов. По това време кмет на селото ни е Йордан Ангелов. През всичките тези години на съществуване , читалището играе важна роля в обществения живот на с. Лозен, като устойчива културна институция със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията ни. Дълбоката взаимовръзка с миналото, с традициите, с образователния процес, културата и благотворителността са в основата на авторитета на Народно читалище "Просвета" с. Лозен. През 85 годишната си история, читалището има своята завоювана позиция за работа в подкрепа на общността и през годините е спечелило доверието на хората. Читалището се уповава на своите корени като национална, социална, културна, образователна и информационна организация и отговаря на предизвикателствата на днешния свят.
    В момента председател на читалищното настоятелство е г-ца Елена Паскова, а секретар - Христо Янъков.
    Читалището ще отпразнува двойния юбилей през м. май2010 г. с различни културни мероприятия, от които най-значими ще бъдат откриването на Етнографска музейна сбирка с богат фонд и провеждането на 1-вия Национален фестивал за автентичен фолклор "Кехлибарен грозд 2010", който ще се проведе на 22 и 23 май 2010 г. Фестивалът е с конкурсен характер.
Организатори на фестивала е Народно читалище "Просвета", Национално движение "Достойни за България", съвместно с Министерство на културата на Република България.
Медиен партньор на фестивала: Национална телевизия СКАТ. 

Коментари

Изпрати
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg